Σεβαστή Τρουμπέτα, dromalí

Σεβαστή Τρουμπέτα, dromalí

Γλωσσική επιμέλεια: Λένα Κοψαχείλη
Σειρά: έργα, πράξεις / ελληνική ποίηση
Σκίτσο εξωφύλλου: Μελίνα Γαληνού

Α´ έκδοση: Οκτώβριος 2023
ISBN: 978-618-85401-2-5
Σχήμα: 15εκ. Χ 15εκ.
Σελ. 104 / Τιμή: € 12,72

 

Με την ποιητική συλλογή dromalí της Σεβαστής Τρουμπέτα η βαλίτσα / εκδόσεις εγκαινιάζει τη νέα σειρά της: «έργα, πράξεις / ελληνική ποίηση».

Η Σεβαστή Τρουμπέτα είναι κοινωνιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Hochschule Magdeburg-Stendal, με γνωστικό αντικείμενο Παιδική Ηλικία και Μετανάστευση. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, άρθρα και επιμέλεια συλλογικών τόμων σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση, τις μειονότητες, τα σύνορα, τον ρατσισμό, τη βιοπολιτική κ.ά. Ζει στο Βερολίνο και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Η dromalí, όπως λέγεται «η οδοιπόρος» στα ρομανές, είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

Η ποιήτρια ανοίγει αυτή τη συλλογή με ένα «Ξεπροβόδισμα»: Γυροφέρνουν χρόνια τώρα / κι είπα να τα μαζέψω / ένα μπουκέτο ξεβράκωτα όνειρα. / Και αφού ανταλλάξαμε μηνύματα κι αστεία, / τα στέλνω ν᾽ αλητέψουν πάλι, / να βρουν τον τόπο τους / στις ρωγμές νοικοκυρεμένων ζωών. / Ξέρουν αυτά τι να κάνουν. / Κλείνουν κι ανοίγουνε ρωγμές.

Κάπου στη μέση της δικής της περιπλάνησης, η Σεβαστή Τρουμπέτα θα ομολογήσει, στο ομώνυμο ποίημα της συλλογής: η πιο υπαρκτή αυταπάτη μου: το λάγνο κάλεσμα του δρόμου.

Για να κλείσει τη συλλογή με μια «Απόδραση»: Φαλτσέτα ανάμεσα στα μάτια σου / το χαμόγελό μου / να κατουράει αίμα, / μην και ξεπλύνει την αυταπάτη της γαλήνιας ζωής / που λίμνασε / στα νερά ενός βάλτου που γλυκά σαπίζει.

 

Κριτικές

«[…] Αφαιρετική, βιωματική ποίηση με ρωγμές, μικρούς θεούς, μνήμες – καρφιά, εξορίες και πικρές πατρίδες. Τα ποιήματα στο “dromalí” μετακινούνται, φεύγουν, δεν δίνουν απαντήσεις γιατί κρύβουν χιόνια και παγωνιά στις λέξεις τους, αλλάζουν τόπο, τρέχουν από μνήμη σε μνήμη κι από χρόνο σε χρόνο -ανάποδα, ευθεία, τεθλασμένα-, πέφτουν σε βάλτους και σε τρικυμισμένα νερά, ακροβατούν στην αόρατη κλωστή του φόβου, σώζουν μετανάστες και τους κάνουν ποιήματα αιώνια και εικονοστάσι με καντήλι αναμμένο στη σιωπή τους. […] Η ποίηση της Σεβαστής Τρουμπέτα είναι αντισυμβατική. Δεν προσφέρει καταφύγιο αλλά ανοίγει δρόμους για περιπλάνηση στον κόσμο εντός μας κι εκτός μας και μας καλεί να γίνουμε οδοιπόροι στο χρόνο, στο δρόμο, στην καρδιά, στους τόπους που δεν είδαμε, στην “υπαίθρια κλίνη της νύχτας”. Μια νέα ιδιαίτερη ποιητική φωνή, ένα υπέροχο και αξιοπρόσεκτο ποιητικό ντεμπούτο.»

 

 

Επικοινωνία

η βαλίτσα / εκδόσεις
Email: valitsa [@] valitsa.org
Website: valitsa.org/valitsa-publications